
Januari: Avondklok
23 januari gaat de avondklok in. Tot 28 april is het verboden om tussen 21.00 en 4.30 zonder geldige reden naar buiten te gaan. Het OV blijft beschikbaar voor mensen met een geldige reden om buiten te zijn, bijvoorbeeld omdat ze een vitaal beroep hebben en daar met het OV naartoe gaan. De verantwoordelijkheid om te bepalen of een reis noodzakelijk is, ligt bij de reiziger zelf. De dienstregeling is aangepast aan minder reizigers.

Januari: LWB-opleiding
De RET biedt de nieuwe basisopleiding ‘Leider werkplekbeveiliging’ aan. Daarnaast is de opleiding 'Lokaalspoor’ vernieuwd. Zowel RET’ers als externen kunnen de opleidingen volgen. De basisopleiding is een opleiding voor werken in en rond het spoor en biedt een volledige voorbereiding op de nieuwe landelijke certificeringseisen. Door middel van e-learning modules, theorielessen en praktijkdagen worden op een interactieve manier alle taken en verantwoordelijkheden van leider werkplekbeveiliging, leider lokale veiligheid en veiligheidspersoon metro toegelicht en beoefend in de praktijk.

Februari: Winters weer
Het is een tijd geleden dat het zo winters in Nederland was. Hoewel we van tevoren alles zo goed mogelijk hebben voorbereid, zorgt de combinatie van strenge vorst en sneeuw ervoor dat de wissels en sporen van met name de trams steeds weer vollopen en vastvriezen. Ook bij de metro is er veel uitval en schade door het weer. Een vervelende bijkomstigheid is dat de reizigerswebsite offline is. Juist op het moment dat we alle zeilen moeten bijzetten om de exploitatie draaiende te houden, functioneert de communicatie met de reizigers niet goed.

Februari: Landelijk MaaS-platform Rivier
NS, RET en HTM laten een landelijk MaaS-platform bouwen. Het platform maakt het mogelijk om een reis met verschillende vervoermiddelen in één keer online te plannen, te boeken en te betalen. De verwachting is dat na de pandemie het reisgedrag verandert. Reizen, werken en leren wordt flexibeler: in tijd, plaats en keuze van het vervoermiddel. Daarom een app voor de beste reismogelijkheden voor de consument.

Maart: Maatregelenpakket OV
De 23 wethouders Mobiliteit van de MRDH hebben het transitieprogramma OV vastgesteld. Het programma biedt - aanvullend op een beschikbaarheidsvergoeding van het Rijk - het hoofd aan de financiële opgave waar het OV door de coronacrisis voor staat. Het transitieplan bevat maatregelen op het gebied van de dienstregeling, sociale veiligheid en de bedrijfsvoering. De MRDH, de RET en de bonden maken zich sterk om nog verdergaande ingrepen af te wenden. Financiële steun vanuit het Rijk is daarvoor onmisbaar.

April: OV-verbod bij wapenbezit
Vanaf donderdag 1 april kunnen reizigers die in de voertuigen of stations van de RET worden aangetroffen met een wapen, een OV-reisverbod opgelegd krijgen. Op overtreding van het verbod volgt hechtenis of een geldboete. Het verbod is in lijn met de gemeentelijke aanpak van wapengeweld. Samen met de gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie dragen we graag bij aan de sociale veiligheid in de stad. Dit OV-verbod is een extra middel om wapenbezit aan te pakken.

April: Aanleg zonnepanelen
De RET start met de installatie van zonnepanelen op locatie Beverwaard. Daarna volgen ook de locaties Kleiweg en 's-Gravenweg. Daardoor wekt de RET hier straks jaarlijks 1.600 MWh zelf op, ruim 30% van het stroomverbruik op deze locaties. De zonnepanelen zorgen voor een CO2-reductie van zo'n 1.084.000 kg op jaarbasis.

April: Tunnelreclame
Reizigers zien tussen metrostation Blaak en Beurs de eerste metrotunnelreclame in Nederland. Op de wanden van de metrotunnel tussen de stations Blaak en Beurs zijn verticale ledstrips aangebracht die full motion beelden tonen die reizigers zien zodra de metro in volle vaart voorbijkomt. Door de snelheid van de metro lijkt het alsof je midden in een film zit zodra je uit het raampje kijkt. De mooie innovatieve beelden voegen iets toe aan de beleving van de metroreis.

Mei: Reizigers weer welkom
Het advies om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen vervalt. Het OV helpt met de heropening van Nederland. Nu mensen vaker weer op pad gaan, is het een logische stap dat dit ook weer met het OV kan. Ook voor een terrasje, een bezoek aan vrienden of een ander uitje. De OV-bedrijven en het Rijk roepen reizigers op om op rustige tijden te reizen en drukte te mijden. De drukte-indicator in de RET Real Time App en andere reisapps kunnen hen daarbij ondersteunen.

Mei: Eurovisiesongfestival
Tijdens het Eurovisie Songfestival staat de spotlight op de RET-tram tijdens het (deels vooraf) opgenomen optreden van onder andere dj Afrojack. Zaterdag 22 mei is de finale van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Zoals vooraf beloofd, wordt er veel aandacht besteed aan de stad Rotterdam. In de uitzending zie je het optreden tussen het laatste liedje en het begin van de puntentelling. Onze tram is niet te missen.

Juni: Investeren in OV noodzakelijk
Om de opgave van 500.000 extra woningen in de Randstad in 2030 te realiseren, zijn ambitieuze investeringen van het nieuwe kabinet in het lightrailnetwerk van de toekomst onmisbaar. Deze oproep doen directeuren van GVB, HTM en de RET aan het nieuwe kabinet. Van de miljoen bij te bouwen woningen in Nederland komt de helft in de Randstad terecht. Na jarenlange bevriezing van de budgetten, terwijl de reizigersaantallen met tientallen procenten groeiden, is een investeringsimpuls van minimaal € 10 miljard nodig.

Juni: Licht op groen
Met de campagne ‘Het OV is OK’ nodigt de OV-sector de reiziger uit om weer te reizen met het openbaar vervoer. Vanaf 23 juni is deze multimediale, nationale campagne ook in het bedieningsgebied van de RET te zien. Iedereen is weer welkom. De RET zit op ruim 60% van de reizigersaantallen voordat de coronacrisis toesloeg. De campagne laat zien dat we er klaar voor zijn. Het groene sein staat centraal in de campagne: een visueel herkenbaar element dat geen uitleg nodig heeft. Is het groen, dan is het OK.

Juni: 50 fietsen Donkey Republic Hoek van Holland
Reizigers die met de metro naar Hoek van Holland Haven komen, kunnen vanaf juni het laatste stuk naar het strand afleggen met een deelfiets van Donkey Republic of gewoon een mooie fietstocht maken in de omgeving. De RET en de deelfietsaanbieder hebben de handen ineengeslagen door een pilot te starten met in totaal 50 fietsen op drie verschillende hubs: één bij metrostation Hoek van Holland Haven en twee aan het strand.

Juni: Pilot voor digitale identificatie boa's
De RET start 29 juni met een pilot voor het digitaal identificeren van boa’s. Ruim 20 deelnemende boa’s testen een nieuwe oplossing waarmee zij zich met een digitaal ID kunnen legitimeren in plaats van met een fysieke pas. De boa’s testen zowel hun eigen ervaringen als die van reizigers bij het gebruik van het digitale ID. Een digitaal ID zorgt ervoor dat zij zich veiliger, flexibeler en efficiënter kunnen legitimeren.

Juli: Samenwerking mobiliteitsdeelaanbieders
De RET en acht mobiliteitsaanbieders presenteerden hun samenwerking en de daaraan gekoppelde campagne. Dat zo veel aanbieders de handen ineenslaan met een OV-bedrijf is uniek in Nederland. De sleutel is het bij elkaar brengen van vervoermiddelen: fysiek en digitaal. Vorig jaar introduceerde de RET al de samenwerking met Check, felyx, GO Sharing (e-scooters) en Donkey Republic (fietsen e-bikes). Nu zijn ook Watertaxi, Lime (fietsen), BAQME (elektrische bakfietsen) en MyWheels (auto’s) aangesloten. In de RET Real Time App te zien waar er (bak)fietsen, scooters, watertaxi’s en auto’s van de verschillende aanbieders beschikbaar zijn.

Juli: Rapport 'walvisstaart'
Een belangrijke conclusie uit het onderzoek naar het ongeval van de metro bij eindpunt de Akkers op 2 november 2020 is dat de toegestane snelheid niet passend is voor het gebruik en de inrichting van het spoor, namelijk het opstellen van materieel. Hierdoor was sprake van een risicovolle situatie. Dit risico werd vergroot doordat de weersomstandigheden vermoedelijk hebben gezorgd voor een glad opstelspoor. Het is de vraag of de bestuurder voldoende in staat was gesteld op hierop te anticiperen in de opleiding of daarvoor genoeg baanervaring had.

Juli: Betere samenwerking politie Rotterdam en RET-boa's
De verbeterde samenwerking die de RET en de politie vanaf 2020 geleidelijk uitrollen, maakt het voor beide partijen mogelijk om hun mensen slimmer in te zetten. Een welkome efficiencyslag in tijden waarin politie en boa’s er steeds meer taken bij krijgen. Tijdens het project kunnen RET-boa’s op afstand de identiteit van staande gehouden personen digitaal checken bij de politie. Ook kunnen zij arrestanten zelfstandig overbrengen naar politiebureaus in het RET-vervoersgebied.

Augustus: Uitleggers 's nachts vervangen
Over een traject van drie kilometer zijn de uitleggers van de bovenleiding in Limbrichtshoek (Beverwaard) vervangen door collega’s van Infraservices. Dat gebeurt steeds 's nachts, zodat de trams overdag blijven rijden. Uitleggers zijn de staven waar de bovenleiding aan hangt. Met twee bovenleidingwagens tegelijk, om de krachten van beide mastarmen op te vangen, wordt de klus geklaard. Dat betekent dat elke nacht minstens zes collega's paraat staan. De grondige voorbereiding heeft het gewenste resultaat. Én er is niet één klacht ontvangen van omwonenden.

September: Afschalen metro
De dienstregeling van de Metro wordt versoberd, zodat we met minder voertuigen een betrouwbaar aanbod van ritten kunnen bieden. De RET beschikt niet over voldoende metrovoertuigen om de dienstregeling te rijden. Daardoor hebben we te vaak te maken met plotselinge uitval, waardoor de reiziger zijn reis niet goed kan plannen. Dit komt door een achterstand in onderhoud. De aangepaste dienstregeling wordt vanaf 13 september gereden en duurt tot 30 oktober.

September: Einde anderhalve meter
Vanaf 25 september vervalt de regel om 1,5 meter afstand te houden. Voor het OV verandert er niet veel. Het mondkapje blijft verplicht en de nachthoreca blijft dicht, waardoor ons nachtnet nog niet zal rijden. Het thuiswerkadvies is iets veranderd: ‘naar kantoor als het moet, thuis als het kan’. De aanpassingen van werkplekken en dienstruimtes wordt teruggedraaid. Het maximumaantal personen in een ruimte wordt verruimd.

Oktober: Nieuw inzetmodel conducteurs
De coronacrisis heeft grote financiële gevolgen voor de RET. De omvang van het financiële probleem is zo groot dat er meerdere maatregelen nodig zijn om dit op te lossen. Een van die maatregelen is dat de RET structureel minder conducteurs en servicemedewerkers zal inzetten. Dit heeft belangrijke gevolgen voor een groot aantal collega’s. Het is een maatregel die pijn doet en die we natuurlijk liever niet zouden nemen. In oktober is het nieuwe inzetmodel van de conducteurs ingegaan. In 2022 volgt het nieuwe inzetmodel servicemedewerkers

Oktober: Afschalen maatregelen
De 1,5 meter maatregel is losgelaten. In OVNL is besloten de extra maatregelen in de voertuigen af te schalen. Alle stoelen zijn weer beschikbaar. Het kuchscherm in de bussen blijft, waardoor chauffeurs geen mondkapje hoeven te dragen wanneer zij rijden. De deuren van trams en metro’s gaan niet meer automatisch open. Het mondkapje blijft nog even verplicht in de voertuigen, in de stations en op haltes en perrons is dit niet meer verplicht. Ook gaan we weer vaker op kantoor werken.

Oktober: 40e editie marathon Rotterdam
In oktober vindt de uitgestelde marathon van Rotterdam plaats. Zoals elk jaar vraagt dit veel van onze organisatie. We doen ons best om alle supporters en deelnemers zo goed mogelijk te vervoeren. Ook collega's doen mee met de marathon, de kwart marathon en business estafette. Met fantastisch weer, geen wind, een heerlijk zonnetje, een ideale temperatuur en voldoende toeschouwers langs de kant om de deelnemers naar de finish te schreeuwen.

Oktober: RET ondersteunt oproep binnenstedelijk bouwen
Een coalitie van zestien grote steden en andere maatschappelijke partijen doen een dringende oproep aan de formerende partijen. Zij willen dat het volgende kabinet werk maakt van de wooncrisis in de steden en helpt bij de bouwen van de stad van de toekomst. RET, GVB, HTM en de Fietsersbond ondersteunen de oproep, omdat deze aansluit bij hun ambitie om een forse groei in het aantal woningen hand in hand te laten gaan met een schaalsprong in de OV- en fietsinfrastructuur.

November: Nieuwe zero emissiebussen de weg op
De RET zet een nieuwe stap in de overgang naar een volledige zero-emissiebusvloot in 2030. Met de twee nieuwe zero-emissiebussen die in dienst zijn genomen doet de RET ervaring op. Ze zijn namelijk de voorlopers van de in totaal 42 gloednieuwe zero-emissiebussen van VDL die gefaseerd in bedrijf genomen worden. De bussen hebben een grotere actieradius dan de 55 bussen die eind 2019 instroomden. De batterijcapaciteit is met 350kWh aanzienlijk groter dan de 216 kWh uit de vorige serie.

December: Werven met eigen collega's
De arbeidsmarkt is krap en we hebben veel nieuwe collega’s nodig. Iedereen kent de naam RET, maar mensen kennen ons vooral als vervoerder en niet direct als interessante technische werkgever. In een wervingscampagne vertellen collega’s wat werken bij de RET zo mooi maakt. Foto’s en video’s waarin zij de hoofdrol spelen worden via social media, (digitale) abri-uitingen, in advertenties en narrowcasting gedeeld.

December: Coronamaatregelen verlengd
De besmettelijke omikronvariant zorgt dat er nieuwe coronamaatregelen worden genomen, zoals een nieuwe lockdown. De avondlockdown wordt verlengd tot vrijdag 14 januari. Dit betekent dat de meeste winkels en horeca hun deuren om 17.00 uur moeten blijven sluiten. Dat geldt ook voor binnen- en buitensportlocaties. Het dragen van een mondkapje is verplicht op alle voertuigen, wanneer je je verplaatst binnen onze vestigingen en op alle andere plekken waar meerdere collega’s samen zijn/ werken wanneer er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Kantoormensen werken thuis.