Skip to content

Voorwoord statutaire directie

Hart voor Rotterdam, hart voor de RET

RET’ers hebben hart voor hun bedrijf. Velen werken er lang en hele families werken bij de RET. Ook het afgelopen jaar behaalden meerdere collega’s de mijlpaal van 40 jaar RET. 

We zetten ons elke dag in voor goed openbaar vervoer in deze regio. Met een echte 24-uursmentaliteit, want er is altijd wel iemand aan het werk. 365 dagen per jaar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op de bus, tram of metro. En midden in de nacht, om diezelfde voertuigen en infrastructuur te onderhouden. 

Die mentaliteit hebben we hard nodig, want de Rotterdamse regio blijft groeien. Openbaar vervoer speelt een belangrijke rol in die groei. Met onze bussen, trams en metro’s brengen we elke dag honderdduizenden mensen naar hun bestemming. Naar school, naar het werk, naar vrienden, naar de dokter. 

Om dat in de toekomst te blijven doen, moeten we als RET flink aan de bak. In de eerste plaats om de dienstregeling te rijden zoals afgesproken. Dat lukte in 2024 nog niet, omdat we onvoldoende personeel en soms ook voertuigen hadden om dat voor elkaar te krijgen. In de loop van het jaar hebben we stappen vooruitgezet in de beschikbaarheid van personeel en de samenwerking in de keten. Het goed afstemmen van de beschikbaarheid van voertuigen, mensen en infrastructuur om de reiziger goed te bedienen, daar zetten we ons voor in. 

Daarbij hoort ook dat we onze collega’s een plezierige werkomgeving bieden. Veiligheid is daar een belangrijk onderdeel van. In de driehoek is sociale veiligheid een vast onderwerp van gesprek en kijken we voortdurend naar hoe we de openbare ruimte en het OV veiliger kunnen maken voor onze mensen en reizigers. 

Mensen en middelen slimmer inzetten, maar niet 10% bezuinigen op het OV

In tijden van krapte is het van belang om mensen en middelen zo slim mogelijk in te zetten. Daarom verbeteren we onze interne processen en de manier waarop we IT inzetten. We innoveren ook. In december openden we de energiebank. Dat is een grote batterij die het mogelijk maakt om in de daluren stroom op te slaan en deze tijdens piekuren weer terug te geven aan onze trams. Daarmee maakten we een kostbare en ingrijpende investering in een onderstation overbodig én helpen we overbelasting van het stroomnet tegen te gaan. Tegelijkertijd zit er een grens aan wat we zelf kunnen doen. Het kabinet-Schoof heeft aangekondigd per 2026 10% te bezuinigen op de Brede Doeluitkering. Dat is het geld dat onze opdrachtgever krijgt om de exploitatie, beheer, onderhoud en investeringen van de stadsvervoerders te betalen. Een ondoordacht plan met mogelijk desastreuze gevolgen, zoals een inkrimping van de dienstregeling of een extra prijsverhoging die inclusief de reguliere indexatie kan oplopen tot wel 15%. We hebben er in 2024 alles aan gedaan om dit van tafel te krijgen. Dat is nog niet gelukt, dus dat zullen we ook in 2025 blijven doen. 

Mooie mijlpalen en een positief financieel resultaat

2024 jaar was ook het jaar van een aantal mijlpalen. In april namen we buslijn 44 tussen Rotterdam Centraal en Zuidplein in gebruik, waarmee reizigers sneller van Centraal naar het Erasmus MC reizen. Ook openden we de Roseknoop in Rotterdam-Zuid eerder dan gepland. Samen met de gemeente en andere partners maakten we dit stuk Rotterdam overzichtelijker, groener en mooier. Tot slot kregen we toestemming van de Autoriteit Consument en Markt om ons stroomnetwerk open te stellen, zodat er laadpleinen bij metrostations Rotterdam Alexander en Meijersplein kunnen komen. 

Daarnaast kwamen we in 2024 met diverse nieuwe initiatieven, van het organiseren van culturele evenementen op metrostations tot de introductie van een nieuwe groepskaart en van innovaties in onze slimme tram tot een opknapbeurt van de havenspoorbrug bij Maassluis, waar dagelijks vele metro's passeren. Andere voorbeelden zijn de introductie van ‘groene halte’ Rodenrijs, het opleiden van buscollega's vanuit een werkloosheidsuitkering of de bijstand, de eerste voorbereidingen voor de bouw van een vernieuwde metrowerkplaats Waalhaven en voorlichting over het veilig oversteken bij overwegen. Meer van dit soort voorbeelden zijn terug te vinden in het verslag. 

Het jaar 2024 sloten we af met een positief resultaat van € 3,7 miljoen. Dat is iets lager dan we begroot hadden. Het aantal reizigers groeide verder ten opzichte van 2023 en de energiekosten zijn terug naar een lager niveau ten opzichte van voorgaand jaar. Helaas hebben we ook verliezen moeten nemen in projecten en kregen we een boete voor niet-gereden kilometers. Het positieve resultaat is ten opzichte van de totale omzet minder dan 1%. De marges zijn smal. Des te meer reden om ons hard te maken om de BDU-bezuiniging van tafel te krijgen.

2025 staat in het teken van opschalen. We gaan weer de volledige dienstregeling rijden. Samen met onze partners in de regio, onze collega’s en onze reizigers werken we aan goed openbaar vervoer in Rotterdam en omgeving. Nu en in de toekomst.

Linda Boot, algemeen directeur
Mieke van den Berg, financieel directeur