Skip to content

Innovatie

De RET wil haar innovatief vermogen vergroten. Dat gebeurt door continu aandacht te geven aan vier belangrijke onderdelen: ecosysteem, cultuur, methodologie en middelen.

  • Ecosysteem: een netwerk van partijen waarmee innovaties en de aanpak van innovatie kunnen worden vormgegeven. Tevens is met HTM en de MRDH een goede relatie ontwikkeld om in gezamenlijkheid te innoveren: de innOVatieroute.
  • Cultuur: stap voor stap buigen we de cultuur om, zodat het normaal wordt om over vernieuwing na te denken. Voortgang en successen kunnen worden gedeeld via platform XiBE. Dat zorgt ook voor een breder draagvlak in de organisatie en maakt meedoen, een idee aanvullen of indienen makkelijker.
  • Methodologie: collega’s worden opgeleid, we houden design sprints en we luisteren naar klantfeedback.
  • Middelen: de RET heeft een innovatiefonds opgezet en is een innovatiesamenwerking gestart met de MRDH, HTM en EBS met een daarbij behorend gezamenlijk budget.

Overige mijlpalen
De innovatiefunnel bevat inmiddels 45 pilots en enkele realisaties. De funnel is de trechter die een continue stroom van ideeën screent op levensvatbaarheid. In het platform XiBe zijn zo’n tachtig ideeën actief. In samenwerking met HTM is een drukte-indicator ontwikkeld. Met enkele eenvoudige symbolen in onze Real Time App krijgen reizigers daarmee inzicht in de verwachte drukte in het voertuig. Metrolab is van idee uitgegroeid tot een serieuze optie om de metrocapaciteit op de korte en middellange termijn aan te pakken. Er zijn nieuwe metro-inrichtingen ontworpen voor de SG-3 metro's. De ontwerpen worden getest bij reizigers en medewerkers. Zo ontdekken we welk ontwerp én de drukte aankan én een comfortabele reis biedt. Het prototypefestival leverde twintig RET-innovaties op, om ideeën te testen in de praktijk. De vervoerdersdag is uitgegroeid tot een interactieve dag die veel belangstelling heeft van collega’s. Innovatie raakt langzaam ingebed in de organisatie.

Geleerde lessen
Om een innovatiecultuur te realiseren is continue aandacht, voldoende capaciteit en daadkracht nodig om ideeën te realiseren, te testen en te implementeren. Innovatie verankeren we steeds verder binnen de RET. In de afgelopen jaren zijn grote én kleine innovaties uitgewerkt, met mooie resultaten. Om de organisatie bij innovatie te betrekken en het ventileren van ideeën laagdrempeliger te maken, is de Ideeënbus ingezet. Die deed drie vestigingen aan.

Innovatiecultuur

Innoveren doen we niet alleen. Binnen de innOVatieroute werkt de RET samen met de MRDH en HTM. We verankeren innovatie verder in de organisatie. Inmiddels zijn er twee voorwaarden geformuleerd rondom innovatie: ze wordt alleen ingezet als het leidt tot een besparing, of tot het terugwinnen van reizigers.

Om de innovatiecultuur verder op gang te brengen, worden collega’s uitgenodigd ideeën en verbeteringen bekend te maken via XiBE.