Profiel

Elke dag zetten ruim 3.500 eigen en ingehuurde medewerkers zich in voor een veiliger, punctueler, betrouwbaarder en duurzamer openbaar vervoer in de regio Rotterdam. Dat doen we met veel oog voor onze invloed op mens, milieu en de samenleving. De RET gaat voor perfect georganiseerd en uitgevoerd openbaar vervoer met de hoogste kwaliteit voor de reiziger voor nu én in de toekomst.

De RET is het dynamische openbaarvervoerbedrijf van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Ons bedrijf weerspiegelt de aard van de stad, is levendig, zakelijk en eerlijk. We steken graag de handen uit de mouwen en richten onze blik op de toekomst.

De RET streeft naar perfect georganiseerd en uitgevoerd openbaar vervoer met de hoogste kwaliteit voor de reiziger van nu én in de toekomst. We zijn dan ook ‘Aardig onderweg’.
We gaan voor comfortabel en zorgeloos reizen, een goede prijs en service met een glimlach. De klant is ons vertrek- en eindpunt. We investeren in uitstekende infrastructuur, modern materieel, meer en betere voorzieningen en kundig en servicegericht personeel. We blijven werken aan het verbeteren van de tevredenheid van onze klanten, minder zwartrijders en efficiënter werken. We willen dat onze reizigers en onze medewerkers zich veilig voelen in ons openbaar vervoer, de stations, op de perrons en op de ferry. De RET zorgt hiervoor met meer service, toezicht en handhaving. De RET voert ook het beheer en onderhoud van het materieel en de infrastructuur uit.

‘Aardig onderweg’ geeft ook aan dat we ons voortdurend blijven vernieuwen. Met een duidelijk doel voor ogen, waarbij we de lat steeds hoger leggen. Zo kunnen we het hoge niveau van service, kwaliteit, professionaliteit, sociale veiligheid en klanttevredenheid bieden dat ons voor ogen staat. We staan open voor innovaties en volgen de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen op de voet. Of we zijn ze juist een stapje voor.

 

Als maatschappelijke onderneming zijn we naast logistieke verbinder ook sociale verbinder. Al bijna 150 jaar zijn we sterk verbonden met Rotterdam en omgeving. Dat uit zich in actieve samenwerking met andere organisaties in de regio. En een positieve bijdrage aan milieu en maatschappij. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is voor de RET onlosmakelijk verbonden met de toekomst van mobiliteit en de toekomst van openbaar vervoer. Wij houden oog voor de maatschappelijke effecten van onze activiteiten, waarbij we negatieve effecten tegengaan en bijdragen aan positieve ontwikkeling van onze samenleving.

In 2018 heeft RET haar bedrijfsplan 2019-2021 ‘De Perfecte Reis’ ontwikkeld en vastgesteld. In het bedrijfsplan staan alle doelen die we gaan realiseren bovenop de taken die we vanuit de Bus- en Railconcessie al doen. Met behulp van dertien initiatieven gaan we de vijf doelen realiseren: Stijging klanttevredenheid naar een 8 in 2021, stijging medewerkerstevredenheid naar een 8 in 2021, proactieve veiligheidscultuur, vermindering van de CO2 uitstoot en een rendement van in elk geval 5 miljoen euro per jaar. We zijn trots op het feit dat het bedrijfsplan geheel zelfstandig tot stand is gekomen, waarin alle afdelingen en onze eigen medewerkers een belangrijke bijdrage hebben geleverd.

Deze doelen geven ons richting en helpen om met elkaar de juiste keuzes te maken.

In aanvulling op de bestaande strategische doelen en aandachtspunten zijn drie pijlers benoemd: samenwerken, leiderschap en innovatie.

 

We hebben vier kernwaarden geformuleerd die ons helpen onze ambities te verwezenlijken:

  • Respect
  • Samenwerken
  • Verbinden
  • Presteren

De concessies, verleend door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag bevatten prestatieafspraken om het openbaar vervoer en de sociale veiligheid te verzorgen.
Met onze bussen rijden we tot Hoek van Holland (vervangend vervoer Hoekse Lijn), Maassluis, Lansingerland, Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk en Barendrecht.

Onze trams, de Citadis, zijn voorzien van een lage vloer en klimaatbeheersing en rijden in Rotterdam, Barendrecht, Schiedam en Vlaardingen.

Onze metrolijnen verbinden Rotterdam, Schiedam, Langsingerland, Pijnacker, Nootdorp, Leidschenveen, Leidschendam, Voorburg, Den Haag, Poortugaal, Rhoon, Spijkenisse en Capelle aan den IJssel.

De snelle veerboot, de Fast Ferry, vaart tussen Hoek van Holland, de Maasvlakte en Pistoolhaven.

De RET heeft tien vestigingen, kantoren, werkplaatsen, remises en garages en een centrale verkeersleiding: RET N.V. hoofdkantoor Laan op Zuid, hoofdvestiging RET Bus B.V. Sluisjesdijk, Kleiweg, Ridderkerk, Krimpen aan den IJssel, Maassluis (tijdelijk), Kralingen, Beverwaard, Waalhaven en ’s-Gravenweg.

  • Exploitatie zorgt voor het vervoer met tram, metro en fast ferry, de uitgifte van toegangsbewijzen, de verkeersleiding, sociale veiligheid, diensten, roosters en marketing. De afdelingen zijn: Rail Tram, Rail Metro, Bedrijfsbureau Exploitatie, OVCP, Veiligheid, Centrale Verkeersleiding en Marketing, Verkoop & Services.
  • Bus B.V. is verantwoordelijk voor het busvervoer en bestaat uit de afdelingen Staf Bus, Exploitatie Bus en Materieel Bus.
  • Financiën is de spil tussen financiën en business met de afdelingen Business Control, Concern Control, Inkoop & Contract Management en Concernadministratie.
  • Techniek bestaat uit de afdelingen Ingenieursbureau, Vlootservices, Vlootmanagement, Logistiek, Inframanagement en Infraservices en zorgt dat onze infrastructuur en voertuigen in perfecte staat verkeren. De afdelingen voeren reparaties en (preventief) onderhoud uit en hebben een belangrijke rol bij nieuwbouw en vervanging.
  • De stafafdelingen Regie & Ontwikkeling, Personeel & Organisatie, Informatievoorziening en Communicatie zorgen achter de schermen dat alles op rolletjes loopt.

De RET N.V. is een naamloze vennootschap naar Nederlands recht waarop het structuurregime van toepassing is. De vennootschap wordt bestuurd door de directie, waarvan er één statutair directeur is. De Raad van Commissarissen houdt toezicht, een onderdeel van de Raad van Commissarissen is de auditcommissie die de Raad van Commissarissen adviseert over diverse financiële onderwerpen. De directie en de Raad van Commissarissen zijn onafhankelijk van elkaar. 
De gemeente Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag zijn aandeelhouders van de RET N.V. Namens de gemeente is de aandeelhoudersrol van de RET N.V. vervuld door de heer A. Visser, wethouder Financiën, Organisatie, Haven en grote projecten gemeente Rotterdam. Namens de metropoolregio is de aandeelhoudersrol vervuld door de heer De Graad, wethouder van gemeente Nissewaard en dhr. Varekamp, wethouder van gemeente Westland.